Menu Close

Pet karakteristika emocionalno snažnih ličnosti – Jake osobe se ne rađaju, život ih učini jakima…

Biti emocionalno snažan ne podrazumijeva biti distanciran i nesposoban izraziti iskrena osjećanja prema nekome.

To je umijeće suočavanja sa vlastitim emocijama i pronalaženja načina da se one izraze na smiren način. Emocionalno snažni pojedinci posjeduju izraženu samokontrolu i sposobnost introspekcije. Za njih je ključna ravnoteža u svim emocionalnim interakcijama.

Ovo nema veze s dominacijom ili snagom nad drugima. Suština je u sposobnosti upravljanja vlastitim emocijama i osiguravanju da se one prenesu na ljude oko nas na pozitivan i konstruktivan način. Emocionalno snažni ljudi ne rađaju se kao takvi, već postaju jaki vježbanjem samokontrole, izbjegavajući da se dozvoli da emocionalna intenzivnost preplavi ljude oko njih.

Osobe koje su emocionalno snažne obično se ističu po pet ključnih osobina.

1.Neovisnost misli: Emocionalno snažni pojedinci su uvjereni u sebe i svoje ideje. Imaju jasnu predstavu o vlastitoj vrijednosti i to pokazuju u svom odnosu prema drugima. Teško ih je uvjeriti da promijene mišljenje jer su sposobni donositi vlastite odluke i otvoreno izražavati svoje stavove.

2.Samokritičnost: Emocionalno snažne osobe nemaju strah istraživati sebe i razumjeti što motivira njihovo ponašanje i osjećaje. Ovo im pomaže suočiti se s izazovima života i neprestano se razvijati. Međutim, važno je izbjeći pretjeranu samokritičnost.Dozvolite sebi da povremeno griješite i imajte na umu da ste i vi ljudsko biće sa svojim osjećajima.

3.Razvijanje dubokih veza: Emocionalno jaka osoba postigla je stupanj ravnoteže u životu gdje više ne mora ovisiti o drugima. Zbog toga je u mogućnosti uspostaviti duboke i trajne odnose s onima koji su sposobni suosjećati s njenim emocijama. Iako vam emocionalna snaga omogućuje da se sami podignete, nemojte zaboraviti potražiti podršku kada vam je potrebna. To može biti najveći pokazatelj snage koji možete pružiti sebi.

4.Istrajnost u teškim vremenima: Nikome nije lako suočiti se s razočaranjima ili porazima, ali emocionalno jaka osoba upravo u tim trenucima pokazuje snagu koja je izdvaja od drugih. Važno je napomenuti da ova sposobnost nije znak ravnodušnosti. Emocionalno snažna osoba nije bezosjećajna prema onome što se događa, već je sklonija analiziranju problema i traženju rješenja, kako za sebe tako i za druge.

5.Poštovanje tuđih osjećaja: Kada imate visoku razinu samopoštovanja, lako je manipulirati drugima kako biste ostvarili svoje ciljeve. Međutim, to nije praksa emocionalno snažne osobe. Oni koji posjeduju ovakve karakteristike uspješni su dok istovremeno poštuju osjećaje drugih i postupaju s njima u skladu.

Izvor:infopult.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *